fbpx
Print Friendly version of featured image

Månedens mann: Geir Gulliksen

Fota: Oda Berby

Foto: Oda Berby

Geir Gulliksen syns ikke han ble noe mindre mann av at datteren på ti måtte sette sammen kaninburet, da han selv ikke klarte det. Forfatteren peker på at mens feminisme og frigjøring har ført til at kvinner har mye større spillerom enn før, så gjelder ikke det samme for menn.

Gulliksen sier det er viktig å kjempe for at omsorg også er en mannlig egenskap.

– Jeg syns ikke menn bør ende som en slags assistent i sitt eget liv og i sin egen familie, sier Gulliksen i et intervju med Aftenbladet.

Gulliksen mener det er flott at mange menn er gode til å fikse ting:

– Det skulle jeg gjerne klart. I løpet av de siste to månedene har vi gått til innkjøp av en hammock, en grill og et kaninbur. Alt skulle skrus sammen – jeg feilet fullstendig og måtte gi opp. Hun jeg er gift med skrudde sammen hammocken og grillen. Datteren min på 10 måtte sette sammen kaninburet.

Men, sier Gulliksen: – Jeg har en veldig stor omsorgsevne.

– Jeg liker å være sammen med barna mine, det er det viktigste i livet mitt. Og kjæresten min, sier Gulliksen til Aftenbladet.

Geir Gulliksen har som redaktør dyrket fram forfattere som Linn Ullmann og Karl Ove Knausgård. Som forfatter er han blitt nominert til Nordisk Råds litteraturpris. Bøkene hans handler om kjærlighet, samlivsbrudd, kropper og hva det vil si å være kvinne og mann.

Gulliksen har skrevet flere barne- og ungdomsbøker der han viser hvordan gutte- og kjønnsrollene kan utvides. Om barneboken Joel og Io. En kjærlighetshistorie skrev NRK sin anmelder:

«Det har vært sagt til det kjedsommelige at Geir Gulliksen er den mest androgyne forfatteren vi har her i landet. Sikkert er det i alle fall at han åpner opp låste definisjoner og forestillinger om hvem vi er og hvordan vi kan være, både når han skriver for voksne og når han skriver for barn.»

Gulliksens siste roman Historier om et ekteskap handler om Timmy og Jon og livet de har sammen.

Gulliksen skriver om trange mannsroller og menn som bryter dem. Selv har han kjent seg ubekvem med å skulle være «en gutt» eller «en mann».

I et essay i Samtiden fra 2011, forteller Gulliksen at han som 22-åring opplevde det som nødvendig å skrive fram en annen måte å være mann på, med et dypere emosjonelt register, innlevelse og intimitet enn det datidens dagligspråk viste.

Det resulterte i kortprosasamlingen Mørkets munn i 1986. Tjue år senere satt Gulliksen igjen og skrev på en roman om at det å være mann, i hvert fall for ham selv, var noe helt annet enn det han hadde språk for å beskrive.

Gulliksen mener dagens kjønnskategorier er så snevre at de ikke kan sammenlignes med levende folk, ettersom de ikke tar innover seg det mangfoldet av egenskaper mange av oss har.

Han vil derfor heller kalle seg en mann med kjole:

«Jeg er jo ikke kvinne, og da må jeg si at jeg er mann, selv om ordet virker altfor avgrenset, det betyr for lite i forhold til hvem jeg er og hva slags liv jeg lever. Så hva skal jeg gjøre? Tried to run. Tried to hide. Nei, break on through to the other side! Derfor vil jeg heller kalle meg en mann med kjole.»

Gulliksen påpeker mannlighetens begrensninger. Ved dette både utfordrer han tradisjonelle maskulinitetsnormer, og han viser oss andre måter å være mann på.

Vi kårer derfor Geir Gulliksen til Månedens mann for juli.

Utmerkelsen Månedens Mann tildeles en bra mann som Reform vil feire. Månedens mann er en som gjennom mot, stolthet og engasjement har bidratt til å utvide menns og gutters handlingsrom. Han er en inspirasjonskilde for menn og kvinner, og en ressurs for likestillingsarbeidet i Norge.

Are Saastad Are Saastad

Are har ledet Reform siden 2012. Han har bakgrunn fra psykiatri og helsevesen, og har lang erfaring som faglig tillitsvalgt, forfatter og samfunnsdebattant. Are har jobbet journalistisk og blant annet vært ansatt i Rådet for psykisk helse og i Landsforeningen for Pårørende innen Psykiatrien.

Close Menu Icon